Het Verwey-Jonker Instituut doet onafhankelijk onderzoek naar het effect van Kunst op Recept. Van de enquête die is uitgezet, worden begin juni de resultaten verwacht. Na de zomer verschijnen ook de uitkomsten van de Effectencalculator: een kwalitatief meetinstrument gebaseerd op diepte-interviews. Onderzoeker Maarten Kwakernaak legt uit hoe het werkt.
'Bij het instituut vinden we Kunst op Recept een sympathiek project, maar we opereren onafhankelijk: het is onze taak om de effecten inzichtelijk te maken', benadrukt Maarten Kwakernaak. 'Leiden de interventies tot een reductie in de zorg? Is er een verband tussen kunstzinnige interventies en kwaliteit van bestaan? Aangezien het een pilot betreft en het aantal mensen waarbij we het effect van de interventies kunnen meten beperkt is, maken we gebruik van de Effectencalculator. Een instrument dat ik mede ontwikkeld heb.
Het werkt zo. We ondervragen deelnemers die het proces helemaal hebben doorlopen. Wat hield de cursus precies in? Wat heb je gedaan en wat heeft het met je gedaan? Daarbij letten we op de nodige variatie in casuïstiek. In hetzelfde gesprek bevragen we ook andere mensen over het effect op die desbetreffende deelnemer. Denk aan de kunstdocent, de welzijnscoach, maar ook een dierbare vriend die een verandering heeft waargenomen. Met deze betrokkenen evalueren wij het gehele proces.
We voeren de gesprekken heel open. Van vaste vragenlijsten is geen sprake. Factoren die invloed hebben op de kwaliteit van leven, maar niets te maken hebben met de interventies van Kunst op Recept, blijven buiten beschouwing. Er bestaan onderzoeksinstrumenten waarbij het eenvoudiger is om conclusies te trekken. Toch is deze onderzoeksmethode heel waardevol en dankbaar. Helemaal bij een innovatieve pilot als Kunst op Recept met een bescheiden onderzoeksgroep.'
Meer lezen over de Effectencalculator in de praktijk?
Lees ook dit eerdere bericht over het verloop van het onderzoek.