Skip to content

Kunst op Recept in Amsterdam gestart

Ook in Amsterdam is gestart met de ontwikkeling van Kunst op Recept. Stadsdeel Oost voert een pilot uit in het Oostelijk Havengebied en de Indische Buurt. Welzijn op Recept wordt al ingezet in Amsterdam, maar er is duidelijk ook behoefte aan kunstzinnige arrangementen. 

Voortvarende aanpak, degelijke voorbereiding

Een projectgroep, bestaande uit een beleidsmedewerker van de gemeente, welzijnscoaches van Civic en een vakdocent, heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan de opzet van de pilot. Aangezien in dit deel van Amsterdam Oost geen kunstencentrum is, zijn bij deze pilot lokale kunstenaars, kunstvakdocenten, kleinere instellingen en broedplaatsen  betrokken. Er is een speciaal cultureel aanbod ontwikkeld en ondertussen heeft de eerste cliënt gitaarles. In 2020 gaat de pilot in volle breedte van start en wordt een grotere stroom cliënten verwacht. Verder zal komend jaar ook gezocht worden naar nog meer samenwerkingspartners, zoals de bibliotheek.

Kunstenaars versus centraal kunstencentrum

Het belangrijkste verschil met de opzet in Nieuwegein is dat in dit gebied in Amsterdam een centraal kunstencentrum ontbreekt. De projectgroep heeft dit opgelost door het culturele aanbod in het gebied te inventariseren. Dat was arbeidsintensief, maar leverde goede resultaten op. Niet alleen weet de projectgroep nu precies wat het aanbod is in de buurt, maar ook welke activiteiten geschikt zijn voor cliënten. Het brede aanbod is weliswaar afhankelijk van individuele kunstenaars en wisselt soms snel, maar aan de andere kant is het aanbod daardoor flexibel en kan het snel ingezet worden.

Doorverwijzing 

De doorverwijzingsstructuur is nagenoeg hetzelfde als in Nieuwegein. Een eerstelijns zorgverlener verwijst de cliënt door naar de welzijnscoach, en deze bekijkt samen met de cliënt of het aanbod van Kunst op Recept passend is. Er volgt dan een eerste gesprek met de welzijnscoach én de vakdocent, dit om teveel verwijzingen voor de cliënt te voorkomen.

In dit gesprek wordt gekeken wat kunst voor de cliënt kan betekenen en wat er in de buurt te doen is voor hem of haar. De vakdocent en soms ook de welzijnscoach begeleidt de cliënt naar een individuele- of groepsactiviteit.

Samenwerking welzijn en cultuur

Welzijnscoach én vakdocent geven aan dat het een enorme meerwaarde heeft om het gesprek samen te voeren. De welzijnscoach bekijkt het vanuit de hulpverlenerskant en de vakdocent vanuit mogelijk culturele activiteiten die aansluiten bij de belangstelling van de cliënt. De welzijnscoaches worden steeds enthousiaster.

Voor meer informatie over Kunst op Recept in Amsterdam: Catherine Steenbeek, beleidsmedewerker Kunst en Cultuur – c.steenbeek@amsterdam.nl

image.png

Oeps! je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om de website van Kunst op Recept veilig te bekijken. Update mijn browser nu

×