12.30 - 17.15 uur | DE KOM | Stadsplein 6 | Nieuwegein
Kunst op Recept veronderstelt dat actieve deelname aan kunstzinnige projecten, het zelf beoefenen van kunst of het bezoeken van kunst en het reflecteren op kunst, een bijdrage kan leveren aan het verhogen van welbevinden en aan het voorkomen en herstellen van klachten van psychosociale aard. Het Verweij Jonker Instituut heeft de effecten van de interventies op de individuele deelnemers onderzocht. Het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie Amateurkunst) deed onderzoek naar de samenwerking tussen de partners en andere betrokkenen in Nieuwegein.
Presentatie onderzoeksresultaten en handreikingen
Op 13 november worden de onderzoeksresultaten gepresenteerd door het Verweij Jonker Instituut (Freek de Meere) en het LKCA (Angela van Dijk). Daarnaast wordt de handreiking voor professionals geïntroduceerd met thema's zoals Hoe ontwikkel je een culturele interventie, Hoe start je Kunst op Recept in je gemeente en Hoe kun je culturele interventies inzetten in de zorg.
Inleiding door Mark Mieras
Wat schiet onze gezondheid op met Kunst?
Waarom worden mensen gezond, vitaal en weerbaar van muziek, literatuur, theater en museum? Waarom scheppen en schiepen mensen altijd cultuur om zich heen, hoe ver we ook terugreizen in de tijd? Wetenschapsjournalist Mark Mieras neemt met ons een duik in de hersenen van de spelende mens. Zijn conclusie: cultuur is van levensbelang in een veranderende wereld.
Mark Mieras (o.a. Volkskrant) is bekend als auteur van ‘Ben ik dat?’ en ‘Liefde’. Deze veelgelezen boeken geven een onthullend beeld van ons bewegelijke brein. Mieras studeerde ooit cum laude af in de theoretische natuurkunde.
Workshops
1. Saskia van Grinsven is senior adviseur bij Movisie en houdt zich bezig met de thema’s Informele Zorg, Culturele interventies en kunst, Veranderkunde, Procesbegeleiding en Lokale democratie. Ze deed o.a. onderzoek naar het effect van culturele interventies in de langdurige zorg in opdracht van het ministerie van OCW.
Tijdens de workshop presenteert Movisie het 'Wat werkt dossier culturele interventies gericht op positieve gezondheid'. Vervolgens is er ruimte om met elkaar te bespreken hoe deze kennis kan worden vertaald naar de eigen praktijk.
2. Mark Mieras' workshop gaat verder waar de keynote-lezing ophoudt. Aan de hand van de vragen van de deelnemers, oefeningen en extra informatie benen we het thema samen verder uit en zoeken naar de kansen voor de praktijk.
3. Erik Asbreuk (huisarts) en Marjo Schlaman (cultuureducatie en participatie) werken samen voor het project Kunst op Recept. Samenwerking tussen verschillende domeinen is echter niet vanzelfsprekend. Hoe leer je elkaar kennen en hoe overwin je belemmeringen? Met een praktische invalshoek gaan we aan de slag om meer inzicht te krijgen in elkaars denken en motivatie.
4. Merlijn Twaalfhoven is oprichter van The Turn Club. Deze groep pakt maatschappelijke vraagstukken aan met een kunstenaars-mindset. Dit doen ze vanuit de notie dat de samenleving snakt naar nieuwe idealen en dat creatieve professionals met verbeelding, schoonheid en inventiviteit een rol van betekenis spelen bij grote maatschappelijke uitdagingen. The Turn Club toont, beschrijft en onderzoekt de impact van een kunstenaars-mindset voor de maatschappij.
In de workshop gaat Merlijn Twaalfhoven in op hoe kunstkracht in de zorg kan worden vergroot. Naar aanleiding van een aantal voorbeelden waarin kunst en zorg elkaar versterken, proeven we aan de Turn Methode. Een persoonlijk traject waarin met verbeeldingskracht en spel een urgent vraagstuk wordt aangepakt.
Dagvoorzitter
Sanne Scholten, directeur-bestuurder van het LKCA, werkte als adviseur in de publieke sector -met een focus op kunst en cultuur- bij adviesbureau BMC. Daarna werkte zij enkele jaren in de sport, bij Rotterdam Sportsupport.
Praktisch
Van 12.30 uur - 17.15 uur met daarna netwerkborrel in DE KOM, Stadsplein 6 in Nieuwegein.
Deelname is gratis. Meld je je af na 31 oktober of kom je niet zonder afmelden, dan wordt € 25,- in rekening gebracht.
Aanmelden voor het congres en inschrijven voor de workshops gaat via de knop 'aanmelden'. Voor elke workhop moet je apart inschrijven.
Foto Mark Mieras: Hein van den Heuvel